Foto Yves Velter

Yves Velter

Yves Velter (°1967, Oostende – woont en werkt in Oostende)
creëert een almaar groeiend oeuvre van vooral schilderijen en werken op papier, met een heel herkenbare eigen stijl.
Hij toont meestal anonieme figuren die gevormd worden door silhouetten in een lege stille achtergrond of omgeving.

In elk van de werken zijn er symbolen en codes, zoals rode stippen, een rasterpatroon, gaatjeskarton of fragmenten uit brieven. Hij wordt geboeid door de niche van onderwerpen waarop we niet echt vat hebben – psychologische en beschouwelijke thema’s die niet altijd zichtbaar zijn maar latent aanwezig samenhangen met de geschakeerde persoonlijkheid van ieder mens.

 

In de figuurlijke zin van het woord staat “ergens zijn licht over laten schijnen” voor het onderzoeken en het vinden van antwoorden. Soms kan men met de neus op problemen zitten kijken maar de oplossing verschuldigd blijven, zoals de zaklampen die duisternis schijnen in een lichte witte omgeving. Meer verlichting verschaft immers niet per se meer klaarte of helderheid. Wanneer twee of meerdere mensen de krachten bundelen, wanneer verschillende gedachten samenkomen leidt dit evenwel tot ongekende mogelijkheden.

Ideeën en gedachten bevestigen elkaar immers niet, ze vullen elkaar aan, ze botsen of voeren ons mee naar een onontgonnen terrein van mogelijke antwoorden of oplossingen. (EW)


www.yvesvelter.com