Foto Sven Boel

Sven Boel

De sculpturen van Sven Boel (°1985, Sint Niklaas, woont en werkt in Gent)
kan je omschrijven als abstracte totems en antropomorfe beelden die bewegen tussen taal en improvisatie, vorm en kleur, humor en herkenning.

Hij boetseert solide vormen uit hompen klei op een heel directe manier, zonder vooropgezet plan, maar vertrekkend vanuit een spontane geste. Traditionele materialen en klassieke werkmethodes confronteert hij daarbij met hedendaagse materialen zoals acrylhars, thermoplasten en jesmonite. Bij het afwerken van een beeld, experimenteert hij met felle, vrolijke kleuren, die zijn sculpturen persoonlijkheid geven en beklemtonen dat ze balanceren tussen figuurlijk en abstract.

 

Aanleiding voor zijn sculpturen vindt hij in de uitspraken die hij personen om zich heen hoort doen. Om de taal die hij dagelijks opvangt en die niet altijd eenduidig is, te kunnen begrijpen en te kunnen plaatsen, bedenkt hij er beelden bij. Zijn sculpturen lijken op die manier op gestolde denkprocessen die ontstaan na het horen van een gesprek, van een woord of van een uitdrukking of bewering. Zijn beelden krijgen als het ware een aura van lichtvoetigheid, van humor die werkt als een knipoog naar de werkelijkheid. (EW)


www.svenboel.com