Foto Pieter-jan Martyn

Pieter-jan Martyn

Pieter-jan Martyn (°1986, Kortrijk, woont en werkt in Avelgem)
is gefascineerd door de bewaarde beeldtaal van geschiedenis en journalistiek, door de vormentaal en composities van historisch archiefmateriaal.

Hij ziet iets magisch in de tactiliteit en de textuur van verweerde documenten, teksten of foto’s uit het verleden. Maar evenzeer is hij gebeten door de speurtocht naar welke selectie van beelden er werden gemaakt in het rapporteren van die geschiedenissen. Hij hertaalt en verbeeldt dan ook reconstructies van een specifiek moment dat het nieuws toentertijd haalde, zoals het Neurenbergproces, de terreurgroep RAF of de brand in de Innovation.

 

Aan de hand van eigen fotografische ensceneringen geeft hij daarenboven aan de geschilderde reconstructie van deze afbeeldingen uit het verleden, een dwingende esthetische meerwaarde. Hij gebruikt hiervoor een schilderkundige techniek, waarbij op basis van een beperkt kleurenpallet wordt gezocht naar nuances van licht, schaduw, kleur en vorm. Via het veelvuldig aanbrengen en wegschuren van transparante arcyllagen brengt hij een sluierachtige filter als een mistige laag over zijn werk. (EW)


www.martyn.be

Represented by
www.bruthausgallery.befoto: ©Cedric Verhelst