Foto Paul Bourgeois

Paul Bourgeois

Paul Bourgeois (°1941, Antwerpen, woont en werkt in Wijnegem)
werkt als een schilder zonder penseel, verf en doek, maar gebruikt materiaal dat hij verzamelt langs spoorwegbermen en braakliggende terreinen.

Dat kunnen loden, zinken en rubberen platen zijn, maar ook samengekoekte affiches die zichzelf losgeweekt hebben van hun drager en afgestoten op de grond achterblijven. Hij gebruikt ze als basismateriaal om een nieuwe beeldtaal te creëren. En hoewel de overgebleven resten vaak versteviging vereisen, probeert hij het kwetsbare karakter zoveel mogelijk te bewaren en te versterken door ze daarenboven maandenlang over te leveren aan de inwerking van de natuur.


Zijn authentieke artistieke, technische handeling bestaat uit het perforeren van die verzamelde stukken papier en karton. Nauwgezet en weloverwogen brengt hij in verschillende lagen een strak patroon van duizenden doorboringen aan. De geprepareerde ondergrond wordt betekend met prikken, bulten en gaatjes en genereren reliëfs die de derde dimensie lijken op te zoeken en spelen met licht en schaduw, met kennen en ontdekken. Elk werk vraagt om een eigen concentratie, een oogopslag die je doet dwalen en zoeken, heen en weer, om de volle diepte te kunnen zien. (EW)


www.paulbourgeois.be

Represented by
www.hildevandaele.com