Foto George Grard

George Grard

George Grard (1901, Doornik - 1984, Sint-Idesbald) was een beeldhouwer wiens oeuvre in al zijn verscheidenheid het best kan verkend worden in Ten Bogaerde in Koksijde. Op de eerste verdieping bevindt zich de George Grardzaal met originele gipsen en tekeningen en in de nabije omgeving staan acht bronzen beelden opgesteld. Vandaag kennen vele mensen de kunstenaar van het bronzen liggend naakt De Zee met de bijnaam Dikke Mathilde in Oostende, maar ook van De Lente in Middelheim in Antwerpen of De Vrouw die naar de zon kijkt aan het Cultuurcentrum in Hasselt.


George Grard volgde een opleiding aan de Académie des Beaux-Arts te Doornik in tekenen, beeldhouwen en schilderkunst en wordt algemeen erkend als één der grootste figuratieve Belgische beeldhouwers.
Hij woonde in Sint-Idesbald in een vissershuisje en legde in zijn oeuvre de nadruk op vrouwelijke zittende, liggende of staande figuren.


In zijn tekeningen toont hij een vrije en expressieve interpretatie van het levend model en uitgevoerd met penseel en Oost-Indische inkt vormen ze een reeks rond de houdingen en bewegingen. Het zijn uitdrukkingen van directe gevoelens en gedachten en in die zin interessante getuigenissen van de ideeën en de visie van de kunstenaar. Kunstcriticus Willem Elias omschreef heel treffend zijn werk in het volgende citaat: "George Grard is de beeldhouwer niet van vrouwen, maar van de vrouwelijkheid. Hij hield van de volheid van vormen.”


Francine Van Mieghem, zijn echtgenote, model en beeldhouwster heeft in 1995 een bronzen borstbeeld van hem gemaakt als hulde aan haar leermeester en staat op het George Grardplein te Sint-Idesbald.

Zijn dochter Chantal Grard treedt met haar sculpturen eveneens in de voetstappen van haar vader en heeft tegelijk een eigen authentieke stijl gevonden. (EW)


www.stichtinggeorgegrard.be