Foto David Huycke

David Huycke

David Huycke (°1967, Sint-Niklaas – woont en werkt in Sint-Niklaas en Düsseldorf)
is een toonaangevende zilverkunstenaar die zijn werken grotendeels al doende laat ontstaan.

Hij is dan ook ten volle geboeid door de mogelijkheden en beperkingen die het materiaal hem aanreiken en die hem inspireren tot de meest interessante objecten.

Hoewel zijn schalen of bekers een zekere functionaliteit kunnen bieden, zijn ze vooral artistieke vertalingen van zijn gedachtengangen. Ogenschijnlijk is zijn zilverwerk eenvoudig maar voor wie verder kijkt, getuigt het van een enorme complexiteit.

 

Opgeleid als zlversmid, is hij bekend geworden om zijn innovatieve aanpak van de traditionele granulatietechniek, een versieringstechniek waarbij soms tienduizenden kleine metalen bolletjes of granules verbonden worden met een metalen ondergrond. Hij benadert zijn ambacht als een wetenschapper of een alchemist en giet onbestaande en schijnbaar onmogelijke concepten, zonder rekening te houden met het risico van breuk of instorting.

Deze ideeën en experimenten worden ontwikkeld tot objecten die een zekere mate van verstilling en natuurlijke vanzelfsprekendheid uitstralen, alsof ze niet op een andere manier gemaakt hadden kunnen worden. Dat blijkt ook uit zijn recente werken die hem blijven uitdagen. (EW)


www.davidhuycke.com

foto: © Claudia Hoppe