Foto Antoni Tàpies

Antoni Tàpies

Antoni Tàpies i Puig (1923 – 2012, Barcelona)
was een Catalaanse kunstenaar die zich voornamelijk aan schilderkunst en beeldhouwkunst wijdde en hiermee internationale faam verwierf.
En hoewel hij eerst aan een opleiding rechtenstudies begon, kwam hij heel snel in de kunstwereld terecht als een van de pioniers van de naoorlogse Spaanse avant-garde. Hij wordt vaak gekoppeld aan een aantal 
belangrijke kunststromingen, zoals de materieschilderkunst, Arte Povera en de Art Informel. Sommige van zijn vroege werken roepen een surrealistisch gevoel op, maar al snel besloot hij om zijn focus te richten op de abstracte expressionistische kunst. 

 

Maatschappelijke thema’s overheersen in zijn werk en zijn  schilderijen benadrukken het lijden en de onderdrukking die de Franquistische periode typeert. Ondanks de toenmalige strenge censuur richtte hij in 1948 samen met een paar andere kunstenaars zelfs een tijdschrift op: Dau al Set.


En in 1966 was hij een van de protagonisten van de Caputxinada, een studentenactie voor meer academische vrijheid. Zijn werk stond in het teken van het bewustmaken, zowel op geestelijk als op sociaal vlak. Hij gebruikte hiervoor een spontaan handschrift en iconografische elementen zoals schrifttekens, voetafdrukke of alledaagse voorwerpen.

In 1984 richtte hij daarenboven de Fundació Antoni Tàpies op met als doel de studie en kennis van hedendaagse kunst te bevorderen, met speciale aandacht voor de rol van kunst bij de vorming van het geweten van de moderne mens.


Represented by
www.galerietomgerits.com

foto: Copyright Galerie Lelong © foto: Fabrice Gibert